Erre figyelj 2024-ben az albérletpiacon!

Egy év alatt 19 százalékkal nőttek a bérleti díjak Budapesten, az emelkedést pedig elsősorban a rekordmagas infláció fűtötte. Decemberben a fővárosi bérbeadók átlagosan 239 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért, miközben a bérlők folyamatosan szűkülő kínálattal találkozhattak. 2024-ben a reálbérek érdemi növekedése esetén ismét kétszámjegyű lehet az emelkedés mértéke, ami ugyanakkor várhatóan nem éri el az előző évi bővülés nagyságrendjét.

blog_uj.jpg

Minden évben megpróbáljuk a lehetetlent és előrejelzést adunk a piac várható alakulására. Ennek keretében elsőként érdemes visszatekintenünk a múlt évre, amikor a kétszámjegyű infláció jelentős bérletidíj-növekedést: Budapesten 2022 és 2023 decembere között 19 százalékkal drágultak átlagosan az albérletek, ami komoly növekedés, de kisebb a megelőző, 2021-2022-es időszak 27 százalékos rekordjához képest. Ennek megfelelően decemberben a fővárosi bérbeadók átlagosan 239 ezer forintért hirdették kiadó ingatlanjukat. Mindeközben a bérlakáspiacon folyamatosan szűkülő kínálat tapasztalható, egyrészt, mert kevés új építésű lakást adtak át, másrészt, mert befektetési szempontból nem vonzó a használtlakás-piac sem, így lényegesen visszaesett az adásvételek száma. A bérlők ezért kevesebb lehetőség közül válogathattak, ami azt eredményezte, hogy próbálták követni az áremelkedést. Éves szinten az ő fizetési hajlandóságuk is 19 százalékkal nőtt, decemberben már átlagosan 223 ezer forintot voltak hajlandók fizetni egy bérlakásért.

028bbf575a38b5cb3b24313537be8e36.png

Az elmúlt pár évben a budapesti albérletpiac viszonyait több tényező is jelentősen befolyásolta. A koronavírus-járvány a piacra kerülő Airbnb-s lakások miatt okozott kínálati sokkot, a gazdaság egyes szektorainak a korlátozása pedig visszaeső keresletet, majd az orosz-ukrán háború miatt érkező ukrán menekültek borították fel a keresleti oldalt. Ezt követően a kétszámjegyűre ugró inflációval együtt nőttek az állampapírokhozamok, és a bérbeadók már nem tudták elvárásaikat az állampapírhozamokhoz igazítani, így a bérlakáspiac fokozatosan vesztett rugalmasságából. A bérbeadók ezért a bérlők fizetőképességétől függően csak korlátozottan tudták érvényesíteni bérletidíj-emelésre vonatkozó elképzeléseiket.

2024-ben arra számítunk, hogy amennyiben a bérlakáspiacot nem éri keresleti vagy kínálati oldalon váratlan sokk, a bérleti díjak folyamatosan, trendszerűen nőhetnek, a drágulást pedig csak korrekciós jelleggel törheti meg egy-egy hónapban visszaesés. Ezzel együtt elsősorban az egyszámjegyű inflációnak köszönhetően kisebb lesz a bérletidíj-emelkedés mértéke az előző évhez képest, és összességében nem éri el a tavalyi szintet. Érdemi reálkereset-növekedés esetén a díjak emelkedése éves szinten alulról közelítheti a 19 százalékot, ha ez nem történik meg, várhatóan 10 százalék körül növekedhetnek átlagosan a fővárosi albérletárak.

Címkék: tippek albérlet bérbeadás bérlőkeresés

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr2518299265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása