A bérbeadók 3+1 legnagyobb hibája

A bérlőkeresés a lakáskiadás első és legfontosabb lépése, amelynek megvannak az alapszabályai. Az albérletpiacon azok a bérbeadók tudják hamarabb kiadni ingatlanjukat, akik tisztában vannak a valós piaci viszonyokkal, és azzal, melyek az albérlethirdetés legnagyobb buktatói. Mégis sokan elkövetik ugyanazokat a hibákat, amik ráadásul az üresen álló lakás miatt be nem folyó bevételként súlyos, akár több százezer forintos veszteséget okoznak a bérbeadóknak. Segítünk, hogy Te már ne fizesd meg ezt a drága tanulópénzt!

shutterstock_1354927661_1.jpg

Az albérletpiac bérbeadók számára legfontosabb mondatával kezdjük. Ez nem lakáseladás, itt soha ne a legtöbbet fizető bérlőt keresd, hanem a legmegbízhatóbbat! Ha ez megvan és tudatosult benned, hogy a lakáskiadásnál hosszú távú üzleti kapcsolatot hozol létre valakivel, akkor megmutatjuk, hogy milyen hibákat ne kövess el annak érdekében, hogy minél előbb megtaláld a számodra legmegfelelőbb bérlőt.

 

1. Bérleti díj túlárazása

A bérbeadók közel fele követi el azt a hibát, hogy ingatlanát először nem reális áron kínálja bérbeadásra. Az albérlethirdetés legnagyobb buktatója, ha a bérbeadó úgy gondolkodik a bérbeadásról, mint a lakáseladásról, vagyis a legmegbízhatóbb helyett a legtöbbet fizető bérlőt keresi. A túlárazással pedig azt éri el, hogy senki nem fog érdeklődni és akár hónapokig is üres maradhat az ingatlan és nem termel bérleti díjat a tulajdonosának. Vagy ha lesz is jelentkező a túlárazott bérlakásra, de az sokszor olyan személy, aki másnak nem felelt meg, ezért kénytelen a piaci árnál magasabb bérleti díjjal meghirdetett albérletre is jelentkezni. Biztos, hogy Te ilyen bérlőt keresel?

Ilyenkor a bérbeadó szemében általában mindenki hibás (a bérlők, a hirdetési oldal, sőt az egész világ), hogy az általa a környék legjobb lakásának tartott és szerinte kedvező bérleti díj ellenére nem állnak sorba az érdeklődők, hogy licitáljanak a lakás bérbevételére. Pedig nem megsértődni kell, ilyenkor csak a piac mondott véleményt a bérleti díjról. Az első és legfontosabb lépés tehát a reális árazás, amihez tájékozódni kell a környék bérleti díjairól. Ezt a tájékozódást leegyszerűsíti az olyan interaktív albérlettérkép, mint az alberletkalkulator.hu, amely a cím és a lakás paraméterei alapján segít a reális bérleti díj meghatározásában.

Tipp: A legjobb eredményt akkor éred el, ha a piaci árnál 10 ezer Ft-tal alacsonyabban hirdeted meg a lakást. Ebben az esetben nem csak hamarabb lesz bérlőd, de Te fogsz tudni dönteni arról, hogy ki tűnik a legmegbízhatóbb bérlőnek.

 

2. Amatőr fényképek

A profi fotók és videó a legfontosabb figyelemfelkeltő eszközök, érzelmeket váltanak ki és abban segítenek, hogy a lakásod a legszebb képét mutassa az érdeklődőknek. Ne feledd: első benyomásra a hirdetéseknél is csak egyszer van lehetőség... Ehhez képest a tulajdonosok 90 százaléka mobiltelefonnal saját maga készít képeket a kiadó lakásról, ami sok esetben rosszul beállított és gyengén megvilágított felvételeket eredményez. A bérbeadónak mindenképp érdemes megfontolnia, hogy lakással kapcsolatos költségekhez képest elenyésző összegért (lakásmérettől függően 15-30 ezer forintért) profi fotóst bízzon meg a képek készítésével, amelyek több évig is segíthetik a kiadást. Az alaprajz a komolyabb hirdetési oldalaknál ma már kötelező elem, egy jól megkomponált videó pedig még a hatékonyabbá teszi a hirdetést. Drágább bérlakás esetén érdemes megfontolni home staging szolgáltatás igénybevételét, amikor egy erre szakosodott szolgáltató kiadásra készíti fel az ingatlant.

Tipp: Ma már több fényképész is specializálódott ingatlanfotózásra, a képek önmagukért beszélnek. Csak egy példa a sok közül: www.ingatlanphoto.hu

 

3. Valóság megszépítése

Még mindig sokan követik el azt a hibát, hogy hiányos vagy semmitmondó szöveggel próbálják felhívni az érdeklődők figyelmét az ingatlanra. Minden hirdetésben érdemes felsorolni a lakás előnyeit, de az esetleges hátrányok kapcsán mindig maradjunk a realitás talaján. Érdemes személyes hangvételben írni, és olyan szubjektív dolgokat is leírni, hogy mi miért szerettünk itt lakni, vagy éppen mit kedvelünk a környékben, a házban, a lakásban vagy az egyik szobában és lehetőleg ne használjuk a bérlők számára idegtépő ingatlanközvetítős sablonokat. Korrekt leírással a bérbeadó a saját idejét kíméli, mert csak az nézi majd meg a lakást, akit a paraméterek ismeretében valóban érdekel.

Tipp: Ha nem vagy a szavak embere, vagy úgy érzed, hogy éppen fogalmazásgátlót vettél be, akkor kérj segítséget olyan családtagtól, baráttól vagy ismerőstől, aki ismeri a kiadó lakást és tud írásban fogalmazni.

 

+1. Ingyenes hirdetések használata

Az a bérbeadó tudja előbb kiadni lakását, aki nem csak a reális bérleti díjra, valamint a hirdetés tartalmára és minőségére figyel oda, hanem arra is, hogy a hirdetése a listák elejére kerüljön. Ha valaki kizárólag ingyenesen hirdet, gyakorlatilag eldugja lakását a többi kiadó ingatlan mögé, mert a hosszú kínálati listán hátra kerül, ameddig a potenciális bérlő már nem is jut el. Ennek következtében ha van két teljesen azonos méretű, elhelyezkedésű és bérleti díjú ikerlakás, az fog hetekkel hamarabb bérlőt találni, amelyik fizetős hirdetésben jelenik meg. A bérlők is csak emberek, és abból válogatnak, ami először a szemük elé kerül. A hirdetési oldalak természetesen a fizetős hirdetéseket teszik a lista elejére, azt ajánlják, a bérlők pedig először mindig ezek közül választanak. Ráadásul a bérlők ma már mobil applikációt használnak, ahol nincsenek hosszú áttekinthető listák, ott az ingyenes hirdetésekig szinte már alig valaki jut el.

Tipp: A Prémium hirdetésnél nem csak kiemeljük a lakásod, de közvetlenül ajánlhatod is naponta 5 bérlőnek. Ez a világ leggyorsabban megtérülő befektetése, akár 3 nap alatt behozza az árát! https://www.rentingo.com/hu/premium-services

Címkék: tippek bérbeadás bérlőkeresés okos bérbeadó alberletkalkulator.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216805226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása