Erre figyelj 2021-ben az albérletpiacon!

A tavalyi sokkszerű piaci felfordulás gyors visszarendeződésére nem kell számítani, az év első felében még egyértelműen a bérlőké lehet a pálya, de a nyári hónapoktól azonban fokozatosan emelkedésnek indulhatnak a bérleti díjak. Akár bérlőként, akár bérbeadóként vagy érdekelt az albérletpiacon, érdemes képben lenned, hogy mi mozgatja majd a kiadó lakások bérleti díját. Írásunk végén adunk 3-3 tippet bérlőknek és bérbeadóknak egyaránt.

shutterstock_1184919271-1.jpg

2021-ben a budapesti albérletpiacot továbbra is a koronavírus gazdasági hatásai befolyásolják, a védőoltás felfutásával azonban a gazdaság egyre több szektora áll majd helyre, ami a fizetőképes kereslet növekedését jelenti, míg a turizmus ezzel párhuzamos beindulásával a lakáskínálat csökkenésére számíthatunk.  A pandémiából történő kilábalás fokozatosan történik majd, de nyár elejétől egyértelműen fordulhat a piac, emelkedhetnek az árak, és elindulhat a korrekció a vírust megelőző szint irányába.

A kínálati oldalt erősíti, hogy egész évben folyamatosan kerülnek a bérleti piacra majd az újonnan átadott lakások, ennek hatására azonban az albérletárak nem csökkennek tovább, mert a bővülés egy olyan piaci szegmensben várható, amelyben a bérleti díjakat jellemzően az átlagos felett hirdetik meg a tulajdonosok. Nagyobb elszívó hatása lehet a kínálati oldalon a turizmus újraindulásának, mert az a közel 10 ezer belvárosi lakás, ami 2020-ban a hosszú távú albérleti piacot választotta, az önkormányzatok tiltó intézkedéseinek a hiányában nagyon gyorsan vissza is térhet Airbnb-s üzemmódba. 

A keresleti oldalon a vírus elleni védettséget szerzők növekvő számát és ezáltal a korlátozó intézkedések lazítását érdemes szem előtt tartani, mert ez a gazdaság több szektorának az újraindulását és a fizetőképes kereslet növekedését eredményezi. Az albérletpiaci keresletet (és így az áremelkedést) tovább támogathatja, hogy várhatóan ősszel már a megszokott formában indulhat újra az egyetemi élet, így a vidéki és külföldi diákok is erősítik a keresletet.

Végezetül 3-3 jótanács bérlőknek és bérbeadóknak az idei évre. Ha lakást bérelsz és váltanál, vagy éppen pont albérlet keresés előtt állsz, akkor:

  1. Aktualizáld a bérlői profilod a Rentingo-n, add meg minél részletesebben, hogy milyen lakás érdekel, mert a bérbeadók keresik a fizetőképes bérlőket és jobbnál jobb ajánlatokat kaphatsz tőlük!
  2. Pár éve még a licit volt az általános a legjobb ár/érték arányú albérletekért, most viszont szinte minden esetben alkudni tudsz a meghirdetett bérleti díjakból!
  3. A legjobb lehetőségek egy újonnan átadott sok lakásos új társasháznál vannak, mert a lakások közel felénél a tulajdonosok bérlőt szeretnének, ami az adott lokális piacon hatalmas túlkínálatot okoz. Ilyen esetben bérlőként kiugróan jó üzletet lehet kötni.

Ha éppen kiadnád a lakásod, vagy van bérlőd, de sosem lehet tudni, hogy mikor megy el:

  1. Ma már nem elég a régi „hirdetünk és várunk” stratégia, hanem aktívan kell sales-elni az albérletet a bérlők felé. Keress a Rentingo bérlői adatbázisában és ajánld a lakást közvetlenül annak, akit megfelelő bérlőnek tartasz.
  2. Gondolkodj előre! Sosem lehet tudni, hogy meddig marad a jelenlegi bérlőd, ezért hirdesd a lakást (ingyenesen) „kiadott” státuszban is. Ilyenkor az érdeklődő bérlők fel tudnak rá iratkozni és amikor újra „költözhetővé” válik a lakás, akkor automatikus értesítést kapnak. Így nem a nulláról kell majd kezdened a bérlőkeresést, csökkenhet az üresen állás időtartama, több bevételt realizálsz.
  3. Legyél rugalmas a bérleti díjban és az egyéb feltételekben (szerződés futamideje) egyaránt. A jelen helyzetben különösen meg kell becsülni a jól fizető bérlőt, ezért jobban jársz, ha pár hónapig esetleg alacsonyabb bérleti díjat realizálsz, de mégis jövedelmet termel a lakás.

Címkék: válság tippek albérlet bérbeadás bérlő rövid távú lakáskiadás koronavírus megújítási kockázat bérlőkeresés okos bérbeadó

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr6716396140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása