Összeomlik az Airbnb lakáskiadás a koronavírus miatt

Az Airbnb lakások tulajdonosai voltak azok, akik elsők között szembesültek a válsághelyzettel: óráról órára jönnek a lemondások, és a repülőjáratok leállítása tovább ront a helyzeten. A következő 2 hónapban érdemi bevétellel szinte senki nem számolhat. Mit lehet tenni? Alternatívát jelenthet-e a hosszú távú lakáskiadás?

 shutterstock_12431381453.jpg

A szakma szereplői szerint ez még csak a kezdet, a következő két hónapban eltűnnek a turisták és üresen fognak állni a szálláshelyek.  A légitársaságok egyre több országban állítják le a járatokat, amik üzemben maradnak, azokon is alig ül valaki. Arra még csak tippek sincsenek, hogy mikorra állhat helyre a helyzet, de a miniszterelnök ma elég egyértelműen figyelmeztetett: a turisztikai szezonnak kampó.

Már több alkalommal is foglalkoztunk azzal, hogy a lakáskiadás is üzlet, aminek a legnagyobb kockázata, hogy mennyi ideig áll üresen a lakás két bérlő közöttEbből a szempontból nincs különbség a turisztikai célú lakáskiadás és a hagyományos bérbeadás között. A két tevékenység legnagyobb különbsége, hogy a turisztikai piacon egy évben sok rövid távú vendég van, ami nem csak nagyobb adminisztrációt és több munkát (takarítás, lakásátadás stb) jelent, hanem normál esetben nagyobb rugalmasságot az árazásban. Most azonban a nem normál eset van, a tulajdonosok azzal szembesültek, hogy ez az adottság most nem nagyobb rugalmasságot, hanem nagyobb kockázatot jelent. Az idei évben az Airbnb kiadás esetén elvárt magasabb hozamnak búcsút inthetnek a tulajdonosok, és még csak azzal sem lehet számolni, hogy a nyárra “visszapattan” a piac. Nem csak a járvány lefolyását nem tudják a szakemberek megbecsülni, de a gazdasági visszaesés mértékét is csak találgatni lehet. Sok helyen lesznek kényszerű leállások a munkahelyeken, a csökkenő jövedelmek nem az utazási kedv erősödését szokták eredményezni.

Ebben a helyzetben fel fog értékelődni a hagyományos bérbeadásból származó stabil bevétel. Korábban sokakat elriasztott ettől a piactól, hogy erősen szürke zónában mozgott a terület, nehéz volt jó bérlőt kifogni, és - tisztelet a kivételnek, de - az ingatlanosok sem mindig a bizalmat építették a felek között. Ma már azonban a Rentingo.com közösségi oldalán olyan eszközök állnak a bérbeadók rendelkezésére, amivel sokkal transzparensebbé válik az egész folyamat és lényegesen könnyebb a megfelelő bérlő megtalálása. A hosszú távú bérbeadás sokkal kisebb munkát jelent a turisztikai piachoz képest, a kockázatok is lényegesen alacsonyabbak, viszont stabil bevételt tud hozni a tulajdonosnak éveken át akkor is, amikor a turisztikai piacon válsághelyzet alakul ki.

Címkék: hozam bérbeadás airbnb koronavírus megújítási kockázat befektetési célú lakásvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr115513902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása