Minek hirdetni a lakást, ha éppen ki van adva?

Kinek jutna eszébe ekkora hülyeség? Elsőként biztosan ez jut az eszünkbe, amikor meglátjuk, hogy "kiadott" jelzéssel is fent vannak a lakások a Rentingo.com közösségi oldalon. Aztán eszünkbe jut, hogy a szállodák sem csak akkor hirdetik magukat, amikor éppen van üres szobájuk, hanem előre gondolkodnak. Ma már a profi lakáskiadók is előre gondolkodnak, mert nem a nulláról akarják kezdeni a bérlőkeresést, amikor elmegy az aktuális bérlőjük. Ha láthatóvá teszik magukat a piacon, akkor a potenciális bérlők tudni fognak az adott bérlakásról, és automatikus értesítést kapnak arról, ha a "kiadott" állapot "bérelhetőre változik.

shutterstock_427488781.jpg

Jelenleg új lakással 6-7%, használt lakás esetén 8%-ot meghaladó hozam is elérhető, de ezek a hozamok nem kockázatmentesek! A piaci számítások egyrészt a folyamatosan kapott havi bérleti díjjal, másrészt egy évi átlagosan 3%-os ingatlanár-emelkedéssel kalkulálnak. Utóbbi még most sem irreális feltételezés, de az elérhető hozam szempontjából a lakáskiadás legnagyobb kockázata, hogy két bérlő között mennyi ideig áll üresen a lakás! A bérbeadott lakás természetesen akkor termel bevételt, ha folyamatosan ki van adva. Amennyiben túlárazzák a kiadandó lakást előfordulhat, hogy a bérbeadók nem találnak azonnal bérlőt, és minden üresen álló hónap csökkenti az elérhető éves hozamot. Gyakori eset az is, hogy amikor megszűnik a meglévő bérlővel a bérleti szerződés, a bérbeadónak sokszor hónapokba telik, amíg megtalálja az új bérlőt, így az üresen álló hónapokban a lakás nem termel bevételt, ami szintén veszélyezteti az éves elvárt hozamszintet. Ez a megújítási kockázat azokat a bérbeadókat is érinti, akiknek jelenleg éppen van bérlője, nem csak azokat a befektetőket, akik most készülnek beszállni az ingatlanpiacra.

A bérbeadással járó kockázatok csökkentése érdekében a Rentingo.com segíti a bérbeadókat abban, hogy minél előbb megtalálják a számukra megfelelő bérlőt és így elérhessék az elvárt éves hozamszintet, vagyis minél kevesebb ideig álljon üresen a bérbeadandó lakás. A hagyományos hirdetési oldalakkal szemben a Rentingo.com közösségi oldalon a bérbeadóknak lehetőségük van arra, hogy mind a „költözhető”, mind pedig a „kiadott” időszakban folyamatosan láthatóvá tegyék a befektetési céllal vásárolt lakásukat és bármikor közvetlen vegyék fel a kapcsolatot a Rentingo.com több ezer fős bérlői adatbázisában található, lakást kereső bérlőkkel. Ez segít abban, hogy előre megtalálják azt a bérlőt, akinek az adott lakás bérlése a legtöbbet éri és rögtön be tud költözni az éppen távozó előző bérlő helyére. Így nem marad üresen a lakás és maximalizálható a bérleti díjból befolyó összeg. 

 

Címkék: hozam bérbeadás megújítási kockázat bérlőkeresés

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr8315478952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása