Lakásbiztosítás albérletre: a 3 legfontosabb kérdés

Lakáskiadás esetén talán még fontosabb a megfelelő biztosítás, mint amikor tulajdonosként lakunk a saját lakásunkban. Sorra vesszük az albérlet biztosításával és káraival kapcsolatos 3 legfontosabb kérdést, hogy tulajdonosként ne érjen kellemetlen meglepetés.

blog_biztositas.jpg 

1. Ki kösse meg a biztosítást az albérletre?
Saját tulajdonú ingatlan esetén a legtöbben szerencsére tudják, milyen fontos a lakásbiztosítás megléte, kiadott ingatlanok esetén talán még fontosabb is az épület és az ingóságok biztosítási védelme. Kérdés lehet, hogy ki kösse meg a szerződést és ki viselje a biztosítás díját? Bútorozatlan albérlet esetén ez egyszerű: a tulajdonosnak az épületre, a bérlőnek az ingóságokra érdemes biztosítást kötnie. Kevesen tudják, hogy ezt nyugodtan megtehetik, nem „üti” egymást a két szerződés, hiszen nem azonos a biztosítási fedezet. Ha a bérbeadó és az albérlő is rendelkezik saját ingóságokkal a lakásban, érdemes külön-külön megkötni a biztosítást az érintett ingóságokra, a megfelelő biztosítási összegek megadásával.

2. Fedezi-e a kárt a társasház közös biztosítása?
Társasházak esetén fontos tényező lehet az épület közös biztosítása, amely leggyakrabban a tető, a pince, a padlás, a lépcsőház és más, közös használatú helyiségek, valamint a falak és az abban futó vezetékek védelmét szolgálja. Elképzelhető, hogy a társasház biztosítása fedezi az egyes albetétek kárait is, ez azonban szinte mindig csak az épületre vonatkozik (pl. vízvezetékek, homlokzat sérülése, tűzkár), az ingóságokra nem. Emiatt tulajdonosként és bérlőként is javasolt saját lakásbiztosítási szerződéssel rendelkezni, hiszen egy beázás, betörés vagy villámkár mindkét félnek komoly költséget okozhat. Kérdezz rá a közös képviselődnél, hogy mire terjed ki a társasház biztosítása, és milyen kártérítési összegek szerepelnek a szerződésben.

3. A legnagyobb veszély az alulbiztosítottság
Az alulbiztosítottság az az állapot, amikor a biztosított vagyontárgy tényleges – újraépítési vagy beszerzési - értéke meghaladja a szerződésben rögzített, kár esetén maximálisan
kifizethető biztosítási összeget. Konkrétan: ha 3-5 évvel ezelőtt kötöttél egy lakásbiztosítást de biztosítási érték nem követte az inflációt, akkor egy esetleges kár esetén kevesebb összeget fogsz kapni, mint amennyibe a helyreállítási munkák kerülnek.
Biztosításkötés előtt a lehető legpontosabban határozd meg a biztosítási összeget, hogy elkerüld az az alulbiztosítást, hiszen kár esetén ezek jelentősen befolyásolják a kártérítés várható összegét.

Segítünk váltani!
Ha most is rendelkezel lakásbiztosítással, akkor március 31-ig lehetőséged van felmondani és egy kedvezőbb biztosítást kötni! Végezz egy gyors kalkulációt a bérbeadott lakásodra és az ingóságokra egyaránt, válassz kiegészítő fedezeteket és köss lakásbiztosítást egyszerűen, online!

Címkék: tippek biztosítás bérbeadás okos bérbeadó

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr3418366511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása