A legjobb bérlőt keresed?

Akkor különösen érdemes nyitottnak lenned mindenkire! A kiadásra kerülő lakás sokszor az egyik legnagyobb vagyontárgyunk, amit jó kezekben szeretnénk tudni, és ugyanolyan jó állapotban visszakapni. Előítéleteink sokszor gátolnak minket abban, hogy a legjobb döntést hozzuk akár a bérlők kiválasztása során is. Mit jelent, ha valaki diszkriminációmentesen közelít a bérlőkeresés felé? 

ke_pernyo_foto_2022-06-16_17_23_49.pngElőítéletei szinte mindenkinek vannak, ezért önmagában még ne érezd rosszul magad!  Ráadásul ennek biológiai oka van: az agyunk a test energiaszükségletének 20 százalékát fogyasztja, holott tömege csak 2 százaléka össztömegünknek. Ezért az ember próbál minél több dolgot leegyszerűsíteni, hogy ne kelljen gondolkodnia, ne kelljen az agyát olyan dolgokra használnia, ami feleslegesen „zabálja” az energiát a test többi része elől. Tipikus példája az agy egyszerűsítésének, ha a garancia lejárta után pár nappal elromlik egy XY márkájú televízió, akkor csalódunk az adott márkában és legközelebb a rossz élmény hatására már aligha fogjuk ugyanazt választani. Ez az az előítélet, ami meggátol minket abban, hogy a legjobb döntést hozzuk. Mert lehet, hogy csak pechünk volt és az az egy termék volt a hibás, a gyártás összes többi darabja kiválóan működik még hosszú éveken át. 

A lakáskiadás során sokszor felmerül a diszkrimináció kérdése, és több félreértés is van ezzel kapcsolatban. Ezért szögezzük le gyorsan a legelején: nem vagy köteles kiadni a lakást bárkinek, különösen nem olyan személynek, aki nem szimpatikus neked, akit nem tartasz megbízható bérlőnek. A lakáskiadás egy hosszú távú üzleti kapcsolat két fél között, aminek a létrejöttéhez bizalom szükséges. Hiába ígér valaki ugyanannyit vagy többet a másik jelentkezőnél, nem vagy köteles kiadni neki a lakást, mert bérbeadóként mindig is a Te döntésed marad, hogy ki a szimpatikusabb, kiben bízol meg, kivel kötsz szerződést. Ez nem egy szállodai szoba, amely esetében aki kifizeti, az bérelheti, és nincs a szimpátián alapuló döntési joga a hotel üzemeltetőjének. Az sem diszkrimináció, ha a lakás mérete miatt csak egy személynek vagy hajlandó kiadni, vagy a lakás adottságai (pl galéria) miatt nem tartod alkalmasnak gyerekes családok számára. Ez is a Te döntésed. 

A diszkriminációmentesség arról szól, ha Te (amúgy a saját jól felfogott érdekedben) hajlandó vagy arra, hogy az agyadat rávedd a sok energiát igénylő gondolkodásra, és nem az előítéleteid alapján hozol döntéseket. Amennyiben nálad kortól, nemtől, származástól vagy vallástól függetlenül mindenki egyenlő eséllyel indul, majd a személyes benyomást követően szimpátia alapján döntesz, akkor Te egy nyitott bérbeadó vagy! 

A Műszerfalon a bérbeadói profilodnál egy kattintással be tudod állítani a „nyitott bérbeadó” címkét, akkor is, ha most éppen van bérlőd és „kiadott” a lakás státusza!

Természetesen ez a beállítás bármikor vissza is vonható. És akkor se aggódj, ha bármi oknál fogva úgy érzed, hogy ezt nem neked találták ki! Ez egy lehetőség, de természetesen mi nem diszkriminálunk: semmi hátrány nem éri a Rentingo-n azokat, akik nem szeretnének „nyitott bérbeadók” lenni. Ez a jelzés egy segítség a bérlők számára, hogy akik a koruk, nemük, származásuk vagy vallásuk miatt diszkriminációval szoktak találkozni, azok a „nyitott bérbeadók” lakásainál egyenlő eséllyel indulhatnak.

Címkék: tippek bérbeadás bérlőkeresés okos bérbeadó

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr3017859777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása