Miért jó egy közvetítő?

Az ingatlanközvetítői szakma megítélése az egyik legszélsőségesebb. Sokak szerint a közvetítők csak a pénzre utaznak és valós teljesítmény nélkül „tartják a markukat”, mások viszont meg vannak győződve arról, hogy hasznot hoz nekik a közvetítő. Ráadásul itt és most nem lakáseladásról, hanem kiadásról van szó. Hol van az igazság?

 ke_p_ingatlanossal_maszkban.jpg

Ha valaki ingatlanosra szeretné bízni a bérlőkeresést, akkor hamar szembesülni fog azzal, hogy a közvetítők többsége nem szeret a lakáskiadással foglalkozni, csak az értékesítéssel. Ennek nagyon egyszerűen az az oka, hogy lakáskiadás esetén majdnem ugyanannyi munkával töredék bevételhez jut az ingatlanos. Az előkészítés szinte ugyanaz a folyamat: le kell fotózni a lakást, meg kell írni a szöveget, feladni és kifizetni a hirdetést. Ezt követően a sales aktív része szintén ugyanannyi munkával jár: egyeztetni az érdeklődőkkel, szűrni a jelentkezőket majd kimenni a helyszínre megmutatni a lakást. Egyedül a szerződéskötés procedúrája egyszerűbb és gyorsabb. Ehhez képest amíg egy lakáseladás során a közvetítési díj átlagosan a vételár 3-4%-a, addig lakáskiadás esetén közel hasonló munka elvégzését követően általában egy havi bérleti díjat kap a közvetítő. Ha egy 50 m Ft értékű lakást veszünk példaként, akkor 1.5-2 m Ft közötti értékesítési jutalék áll szemben a 170 ezer Ft-os egy havi bérleti díjjal.

Mégis vannak a piacon olyan közvetítők, akik kifejezetten lakáskiadással foglalkoznak, és nem is ok nélkül. Mert amíg egy lakás átlagosan kb 20 évente kerül értékesítési célból a piacra, addig egy bérlakásban 20 év alatt akár 10-15 bérlőváltás is lehet. Azaz hosszú távon a potenciális bevétel nagyságrendileg azonos a közvetítő szempontjából. És hosszú távon nem csak a potenciális bevétel lesz azonos, de a ráfordított munka is hatékonyabbá válik a közvetítő számára: az elkészült fotók és szövegek több éven keresztül is használhatóak, és minél jobban megismerte már az adott lakást a közvetítő, annál jobban tudja, hogy melyik bérlő számára lesz az megfelelő. Ráadásul az évek során egy jó közvetítő nem csak a bérbeadók, de a bérlők esetén is ügyfélkört épít.

 Mit jelent ez a lakástulajdonosok szempontjából? Azok a közvetítők, akik bérlőkereséssel is foglalkoznak általában hosszú távon gondolkodnak. Nekik ez a tevékenység akkor éri meg, ha a tulajdonos maximálisan elégedett velük és az általuk hozott bérlővel, mert csak akkor fogja őt a következő alkalommal is megbízni a bérlőkereséssel. Ezért a tulajdonos nem csak az idejét spórolja, hogy nem neki kell megmutatni a lakást a jelentkezőknek, és nem csak egy professzionális értékesítési tudáshoz, valamint ügyfélkörhöz jut egy lakáskiadással foglalkozó közvetítő alkalmazásával, de biztos lehet benne, hogy egy olyan üzleti partnerrel dolgozik együtt, aki maximálisan azonosul a megbízó érdekeivel.

Tipp: Tudtad, hogy a Rentingo-n a közvetítők is hirdethetnek? Minden esetben transzparens módon megjelenítjük, hogy az adott lakást a tulajdonosa, közvetítő vagy lakáskezelő hirdeti.

Címkék: bérbeadás közvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr7016818736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása