Válsághelyzetben lehetnek a bérlők is

A jelenlegi helyzet nem várt kihívások elé állította az egész gazdaságot, beleértve a az albérleti piac szereplőit is. Bérlőként ez egy különösen veszélyes és aggodalmakkal teli időszak, még úgy is, hogy a Kormány kilakoltatási moratóriumot hirdetett, hiszen ha elveszíted a munkádat, vagy ha “csak” csökkent a fizetésed, azzal a lakhatásod is veszélyeztetett lesz. Ennek elkerülése érdekében szeretnénk most néhány gyakorlati tanáccsal segíteni.

shutterstock_1173699898.jpg

  • Ha baj van, ne félj segítséget kérni. Régi mondás, hogy néma gyereknek anyja sem érti a szavát, de most aktuálisabb mint valaha. Ha úgy érzed, hogy a pénzügyi helyzeted veszélyeztetetté válik, akkor feltétlenül és a legrövidebb időn belül jelezd ezt a bérbeadód felé, így Őt sem fogja meglepetésként érni az állapot. Mondd el neki nyíltan, hogy mi a gond, hogyan lehetne megoldani, vázolj fel megoldási stratégiákat, legyél nyitott az általa kínált ötletekre is. Együtt gyorsabban meg tudjátok oldani a problémát, mint egyedül.

  • Légy kompromisszumkész. A legtöbb bérbeadó valószínűleg reálisan gondolkodik és hajlandó most olyan átmeneti megállapodást kötni a bérlőkkel, ami mindkét fél számára előnyös lehet. Ez lehet a bérleti díj időszakos csökkentése, felfüggesztése vagy akár részleges megfizetése is. Mindegy, hogy melyik megoldást választod, a lényeg, hogy te is légy kompromisszumkész a bérbeadóval.  

  • A szó elszáll, az írás megmarad. Amennyiben sikerült megállapodni az átmeneti változásokról, úgy érdemes ezeket írásba is foglalni. Bár a legtöbb közjegyző most nem szívesen fogad ügyfeleket, két példányban tanúkkal aláírva mint a szerződés kiegészítése, ez a dokumentum hiteles lehet a jövőben is. Figyelj rá, hogy minden olyan részlet belekerüljön, ami rád nézve is fontos, valamint egyértelműen legyenek megfogalmazva az olyan sarkalatos pontok, mint a fizetési feltételek megváltozása, valamint, hogy ezek meddig maradnak érvényben. 

  • Ha mégis költöznöd kell. Amennyiben nem sikerül közös nevezőre jutni vagy ha semmiképp sem szeretnél a korábbi lakhelyeden maradni, akkor először kezdj el körülnézni a piacon és ha megtaláltad az új helyet, csak utána állapodj meg a jelenlegi bérbeadóval a kiköltözés időpontjáról. A jelenlegi helyzetben csökkennek az albérleti díjak, alacsonyabb az elvárt kaució mértéke, rugalmasabbak a bérbeadók. Ettől még ugyanúgy legyél elővigyázatos az új albérlet kiválasztásánál, és továbbra is fontos, hogy a szerződés írásban készüljön és lehetőleg minden részletre kitérjen.

Címkék: válság tippek albérlet lakáskeresés bérlő kaució

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr8615616470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása