Változik a világ, olvad a kaució

Márciusban éleződött a verseny a budapesti albérleti piacon, a bérbeadók elkezdtek versenyezni és egymás alá kínálni. Nem csak az árak csökkennek, hanem a követelmények is egyre kedvezőbbek a bérlők számára: a tulajdonosok harmada már egy hónapos kaucióval is elégedett lenne. 

 close-up-photo-of-man-holding-melting-ice-cream-cone-2333857.jpg

Az albérleti árak év eleji tetőzése még csak a tavaly átadásra került új lakások piacra kerülésének volt köszönhető, a március azonban már az Airbnb-s lakások megjelenéséről szólt.  A hónap közepétől egyre több tulajdonos számára vált nyilvánvalóvá, hogy az idei turisztikai szezontól sok jó nem várható (konkrétan semmi), ezért átjöttek a hosszú távú bérleti piacra. Ezeket a lakásokat elég könnyű felismerni, mert jellemzően:

  • belvárosi elhelyezkedésűek;
  • kisméretűek, garzon, másfél és két szoba a leggyakoribb;
  • teljesen berendezettek és gépesítettek;
  • jó minőségű fotókkal hirdetnek;
  • és a tulajdonosok sokszor jelzik, hogy rövid távra is hajlandóak kiadni a lakást.

Az Airbnb-s tulajdonosok igazi pozitív vérfrissítést jelentenek a klasszikus albérleti piacon, mert a turizmusban már megtanultak szolgáltatni. Ott természetes volt, hogy versenyezni kell a vendégért, az árban, a szolgáltatásokban és az egyéb feltételekben (lemondás szigorúsága, kaució stb) egyaránt. Érdekes volt látni, hogy ez a versenyszemlélet milyen hamar átkerült az albérleti piacra is, és mivel nem akartak egy adott bérleti díj alá menni, ezért hamar megtalálták a piac Achilles-sarkát: a bérlőtől kért kaució mértékét kezdték el csökkenteni.

Tavaly szinte még szentírás volt a 2 havi kaució, de márciusban már nagyot fordult a világ és a meghirdetett lakások esetén a tulajdonosok egyharmada már megelégedne 1 hónap kaucióval is.

 

Forrás: Rentingo.com „Budapesti Albérlet Riport” - 2020. I. negyedév

És ki tudja, hogy hol a vége, a tőkepiacon a válságok és a mániák időszakában egészen extrém jelenségeket szoktunk látni, amin persze utólag mindenki jót mosolyog, hogy miként lehettek ennyire h.lyék az emberek... Most egy kőkemény válság kezdődött, és ennek „megfelelően” már fél havi kaucióval is találkozhattunk. Tudjuk, hogy minden bérlő számára fájó pont (és fájó összeg) a kaució, de nehéz elképzelni, hogy a fél havi bérleti díj elég fedezetet nyújt a bérbeadónak, ha ez az üzleti kapcsolat esetleg mégsem a várakozásoknak megfelelően alakul.

Címkék: válság albérlet bérbeadás bérlő kaució airbnb

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr6315592514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása