Miért jó lakótársat keresni?

Az egyre dráguló ingatlanárak a bérleti díjakat is húzzák magukkal, ezért önálló lakás helyett egyre többen bérelnek ki közösen egy ingatlant. A gazdasági kényszer objektív ok, de ha laktál esetleg kollégiumban, és szereted a társaságot, akkor az együttlakás a későbbiekben szintén jó megoldás lehet. Az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan érvet, amiért érdemes és jó dolog lakótársat keresni és lakótársnak lenni. 

shutterstock_1309634041.jpg

  • Nem egyedül kell megoldanod a bérleti költségeket. Ez valószínűleg az egyik legindokoltabb oka annak, hogy ha valaki lakótársat keres. Egyedül sokszor nehéz kigazdálkodni (főleg első munkahelyi fizuból) a bérleti díj, rezsi, közös költség árát, viszont ha ketten vagy hárman tudtok osztozni rajta, máris egyszerűbb lesz hónap végéig beosztani a jövedelmet. Ha saját lakásodba fogadsz lakótársat, akkor pedig még egy kis plusz bevételre is szert tehetsz.
  • Olyan lakásba költözhetsz, amit egyedül nem tudnál megfizetni. Igen-igen, ez még mindig a költségekről szól! Sok esetben egyedül egy lelakott garzont tudna bérelni az ember valamelyik kevésbé felkapott környéken. Ehhez képest, ha összeálltok hárman, akkor abból a pénzből már kijön egy jó környéken épült új lakás bérleti díja is. A 2.5 és 3 szobás lakások egy négyzetméterre vetített bérleti díja mindig lényegesen alacsonyabb, mint a garzonoké. 
  • Nem leszel egyedül! Ha hajlamos vagy arra, hogy néha begubózz és napokig szürkének lásd a világot, akkor a lakótársas együttélést Neked találták ki. Mindig lesz valaki, akivel tudsz néhány szót váltani, sőt ha jól választasz lakótársat, akkor még egy erős barátság is szövődhet kettőtök között. 
  • A házimunka megosztható lesz. Ha megtaláltad a tökéletes lakótársat, osszátok el, hogy kinek mi lesz a feladata a lakásban. Ha Te tudsz jobban főzni, vagy takarítani, akkor válaszd ezeket a feladatokat, de csinálhatjátok heti váltásban is. Egyik héten főzz Te, másik héten vállald el a takarítást a közös helyiségekben, stb. A lényeg, hogy közösen oldjátok meg a házimunkát és a felmerülő feladatokat.
  • Korrepetáljátok egymást! Ha mindketten egyetemre jártok és ráadásul hasonló szakra (például mindketten tanultok statisztikát), akkor megkérheted, hogy ha jobb egy-egy tárgyban, Te viszont kevésbé, segítsen egy-egy ZH alkalmával a felkészülésben. Elég ha csak részletesen el tudja magyarázni a számodra ködös dolgokat, máris könnyebben fog menni a tanulás. Viszonozhatod olyannal amiben Te vagy jobb, például lehetsz az  angol nyelvű beszélgetőtársa.
  • Lesz kitől segítséget kérned. Ha vidékről költözöl fel nagyobb városba, vagy Budapestre, akkor az első néhány hét okozhat némi problémát, például az utazásban és az eligazodásban. Amennyiben a lakótársad már régóta itt él, kérd meg, hogy vezessen kicsit körbe a városban, mutassa meg, hogy melyik járattal tudsz a legkönnyebben hazaérni, vagy hogy hol találsz a környéken kis-vagy nagyobb üzletet, éttermet, vagy bármi olyat, ami számodra fontos a mindennapokban. Utánanézhetsz Te is az interneten ezeknek, de fele annyira sem lesz érdekes, mint a lakótársaddal, akinek biztosan lesz egy-két tippje, tapasztalata is ezekről. 

Címkék: tippek együttélés lakótárs

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915482670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása