Borítja a piacot a rezsiárak emelkedése

Az albérletpiacon várhatóan gyorsan érezteti hatását az energia-veszélyhelyzet, a dráguló rezsihez a bérlők ugyanis sokkal gyorsabban alkalmazkodnak majd, mint az ingatlantulajdonosok, hiszen könnyebben tudnak váltani. Ennek megfelelően a fenntartási költségek várható emelkedésével a kiadó lakások piacán öt változás már most előre borítékolható.

sargacsekk_small.png

Egy budapesti albérlet rezsije a közös költséggel együtt jelenleg átlagosan a bérleti díj 23 százaléka az adatbázisunk alapján. A Rentingo.com oldalon már eddig is kötelező volt a bérleti díj mellett külön feltüntetni a várható havi rezsit és a közös költséget egyaránt. A bérlők teljes költsége szempontjából a közös költség ugyanolyan fontos, ezt gyakran azért is külön kérik a tulajdonosok, mert sok helyen a rezsi egy részét (vízdíj, fűtés stb.) a közös költség tartalmazza. Az adatok alapján a panellakások esetében többet (27%), a téglaépületeknél az átlagnál kevesebbet (21%) kellett fizetni a bérlőknek ezeken a jogcímeken, és fűtés szempontjából a geotermikus lakások biztosították a legkedvezőbb üzemeltetési költséget (15%), a legdrágábbnak pedig a mérőóra nélküli távfűtés bizonyult (26%).

A Kormány által hirdetett energia-veszélyhelyzet miatt 2022. augusztustól csak az átlagfogyasztásig maradnak érvényben a csökkentett gáz- és áramárak. Ennek megfelelően jelentősen emelkedhet majd azoknak a lakásbérlőknek a rezsiköltsége, akik olyan ingatlant bérelnek, amelynek a fenntartása valamilyen oknál fogva nem marad a támogatott körön belül. Bár a részletszabályok még nem ismertek, az alábbi öt változás már most borítékolható az albérletpiacon.

  1. Nem a bérleti díj lesz a lényeg, hanem az összköltség

A bérlők eddig kevésbé voltak tudatosak, és sokszor nem a lakás összköltségét nézték, hanem elsődlegesen a bérleti díjakat hasonlították össze. Mivel mostantól a havi pluszköltség a lakás jellegétől függően a bérleti díjon felül akár annak 50-60-70 százaléka is lehet, ezért augusztustól már a teljes havi költség lesz az irányadó a bérlők számára.

  1. Felértékelődnek a kisebb lakások

Albérletpiaci szempontból felértékelődnek a kis lakások, ahol az átlagfogyasztás alatt marad az energiafelhasználás, leértékelődnek viszont a nagyobb lakások, amit akár a nagyobb családok, akár lakótársként összeállva béreltek az egyetemisták, mert ott az átlag felett már a piaci rezsiárakat kell majd megfizetni.

  1. Keresettebb lesz a távfűtés

Szintén felértékelődhetnek a távfűtéses lakások, mert őket a jelenlegi információk szerint nem érinti az áremelkedés.

  1. Drágul a szobabérlés

Az albérletpiac legolcsóbb terméke eddig a szobabérlés volt, amelynél a bérleti díj általában a rezsit is tartalmazta, mert a külön mérőóra lakáson belül nem volt megoldható. Ezek általában nagyobb lakásokban vannak, ezért a szobabérlés mint legolcsóbb lakhatási megoldás jelentősen drágulni fog.

  1. Fékeződik a bérleti díjak emelkedése

A rezsiárak emelkedése fékezni fogja a bérleti díjak immár másfél éve tartó szárnyalását, a jelenlegi bérleti díjak és a megemelkedett rezsiköltségek olyan összköltséget jelentenek, amire már korlátozott lesz a fizetőképes kereslet.

Címkék: válság tippek lakótárs hozam bérbeadás befektetési célú lakásvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr6017887391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása