5 tipp, hogy ne utáljanak meg a bérlőid

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nem Te bérelsz, hanem Tőled bérelnek lakást, akkor valószínűleg találkoztál már néhány olyan kérdéssel vagy problémával, amit a bérlőd lehet, hogy másképp látott, illetve értelmezett. Lehet ez akár a lakással kapcsolatos apróbb változtatások témaköre (melyik falat festheti át más színre, hány darab 100-as szöget üthet be a falba egy kép felakasztásához… stb.), de akár olyan fontosabb kérdések is tartozhatnak ide, amelyek tisztázása elengedhetetlen ahhoz, hogy jó viszony maradjon köztetek.

shutterstock_629899910.jpg

Ehhez nyújtunk most 5 tippet, hogy a közöttetek lévő kapcsolat barátságos és kellemes legyen, ne pedig utálatba és kényszerbe menjen át:

  1. Első találkozás alkalmával se vonj le sarkos következtetéseket. Mindannyian beleesünk néha abba a hibába, hogy első látásra ítélünk meg valakit, nagyon gyakran tévesen. Ha komolyan érdeklődik a lakás iránt, inkább győződj meg róla, hogy valóban komolyak-e a szándékai és tényleg hajlandó-e betartani azokat a szabályokat, amelyeket Te kérsz tőle. Értelemszerűen maradj józan a döntésnél, láss át az esetleges csalók szándékain, de igyekezz nyitott maradni a másik fél felé. 
  2. Ha már beköltözött, légy segítőkész. Hajlamosak vagyunk egy sikeres lakáskiadás után kényelmesen hátradőlni, és azt remélni, hogy most aztán 2-3 évig is akár meg van oldva a bérlés. Ez sajnos a gyakorlatban nagyon ritkán van így. Ha a bérlőd jelzi, hogy elromlott, eltört valami vagy szüksége lenne egy olyan szakszerű segítségre, amiben Te tudsz számára segíteni, akkor ne hesegesd el, hanem légy segítőkész. Nyilván ne hívjon fel, egy izzó becsavarása miatt, de ha csőtörés van, vagy nincs áram a lakásban, akkor tájékoztasson róla, Te pedig amilyen gyorsan tudsz, segíts neki a megoldásban. Biztos lehetsz benne, hogy értékelni fogja, ha aktív vagy!
  3. Ne törj be az életterébe! Senki sem szereti, ha egy vendég előzetes jelzés nélkül érkezik. Mindig egyeztess időpontot a bérlőddel az esetleges látogatásokról, jelezd neki, hogy menni fogsz, így sem neki, sem pedig neked nem lesz kellemetlen az ott töltött idő. Tiszteld a magánszféráját, ezzel is barátságosabb viszonyt tudsz kialakítani vele.
  4. Légy megértő a nehéz helyzetekben. Bárkivel előfordulhat, hogy megváltozik az élethelyzete és így könnyen előfordulhat, hogy csak pár nappal később tudja rendezni a lakbért. Fontos, hogy ezt a bérlő is jelezze a bérbeadó felé, de még fontosabb, hogy Te ezt megértő és toleráns módon tudd kezelni. Még jobb, ha az ilyen kérdéseket még a beköltözés előtt átbeszélitek, esetleg a szerződésben is rendelkeztek erről (türelmi idő hányszor van és hány napig), így elkerülhetőek a félreértések. Ha pedig a lakbér mégsem érkezik meg a megbeszélt határidőre, akkor érdemes azonnal felkeresned és személyesen átbeszélni vele a kialakult helyzetet. 
  5. Ha nem kívánja tovább bérelni a lakást, hagyd elköltözni. Bármilyen jó és barátságos is legyen egy bérlő, egyszer el fog költözni. Ne nehezítsd meg se számára, se számodra ezt a helyzetet, inkább légy azon, hogy minél hatékonyabban történjen meg a lakás elhagyása. Nézzétek át együtt a lakásban keletkezett változásokat, olvassátok át a szerződés erre vonatkozó rendelkezéseit és ennek megfelelően járjatok el az elszámolásban is. 

Címkék: tippek együttélés bérbeadás

A bejegyzés trackback címe:

https://rentingo.blog.hu/api/trackback/id/tr6815480448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása